داده‌ها، مشاوران خاموش

در سازمان‌های تجاری که رقابت حرف اول بقا را میزند شناسایی و رصد عوامل موفقیت و شکست می‌تواند در موفقیت و پیشرفت سازمان نقش اساسی ایفا کند. اما این عوامل چگونه شناسایی می‌شوند؟ روش‌های مختلفی برای کمک به شناسایی این عوامل وجود دارد از جمله مطالعه کتب کسب و کار، مصاحبه با خبرگان، شناسایی نقاط قوت و ضعف رقبا و … . یکی از روش‌های شناسایی و رصد این عوامل داده‌کاوی است. داده‌کاوی رفتار سازمان در بخش‌های مختلف را نشان می‌دهد و بازوی کمکی تعیین راهبرد برای مدیران به‌حساب می‌آید.

داده‌ها رکوردهای ثبت‌شده خامی هستند که در هر سازمانی و بنا به فعالیت آن سازمان منحصر به فرد می‌باشند. این داده‌ها می‌تواند شامل هرگونه اطلاعات پیرامون مشتریان، تأمین‌کنندگان، اجناس، کارکنان و … باشند. برای مثال، حجم فروش انجام‌شده از محصولات مختلف در تاریخ‌های مختلف می‌تواند جزئی از داده‌های فروش محسوب شود و یا رابطه میزان فروش با فروشندگان مختلف (برای شناسایی بهترین فروشنده) مسئله‌ای است که توسط تکنیک‌های داده‌کاوی قابل حل است. جمع‌آوری منظم داده‌ها در پایگاه‌های داده می‌تواند گزارش‌های ارزشمندی برای مدیران به‌دست دهد تا دست به سیاست‌گذاری‌های صحیح و تغییرات مفید بزنند.

به دلیل مشغله‌های روزمره، در اغلب سازمان‌ها داده‌ها جمع‌آوری نمی‌شوند. این در حالی است که استفاده از داده‌ها می‌تواند تأثیر مستقیم بر فروش و کاهش هزینه‌ها داشته باشد. برای مثال، داده‌کاوی در یک سوپرمارکت به ما گزارش می‌دهد که چه کالاهایی با یکدیگر (همزمان توسط یک خریدار) خریداری می‌شوند. پس با کنار هم قرار دادن آن‌ها، تمایل به افزایش خرید هر دو کالا در مشتری بیشتر شده و درنتیجه سود افزایش می‌یابد. و یا نرخ فروش محصولات مختلف در فصول مختلف چگونه است. با این دانش می‌توان موجودی انبار محصولات مختلف را در فصول مختلف تغییر داد تا هزینه موجودی محصولات کاهش یابد. و یا بازه‌های زمانی خاص مانند ماه محرم، ماه رمضان و … چه تغییری در رفتار خرید مشتریان سوپرمارکت ایجاد می‌کنند. و تحلیل‌های مختلف و متنوع دیگری که در دنیای کسب و کار و برای هر سازمانی قابل تعریف می‌باشد.

در بسیاری از سازمان‌ها، زیرساخت‌های ایجاد یک پایگاه داده باکیفیت وجود ندارد. منظور از زیرساخت، اولا تعیین متغیرهای مهم در حوزه‌های مختلف سازمان برای جمع‌آوری و ثبت رکورد و طراحی صحیح روابط بین داده‌ها (نرم‌افزار) و دوما استفاده از ابزار مناسب جهت ثبت رکوردها و تحلیل آن‌ها (سخت‌افزار) می‌باشد.

اگر هزینه‌های ایجاد زیرساخت و ثبت دقیق رکوردها را نوعی سرمایه‌گذاری در افزایش قدرت فروش و کاهش هزینه‌ها لحاظ کنیم، داده‌ها می‌توانند بهترین و معتبرترین مشاوران کسب و کار ما باشند زیرا برخاسته از خود آن هستند.

تیم مهندسی داده آذر لاله فراز آسیا (آلفا) با طراحی زیرساخت پایگاه داده می‌تواند در زمینه جمع‌آوری داده‌های مختلف به سازمانها کمک کند. این کار، گام اول در زمینه تحلیل داده می‌باشد زیرا تا زمانی که داده‌ها به درستی جمع‌آوری نشود، امکان تحلیل و استفاده از آن‌ها وجود نخواهد داشت.

نگارنده

امیر صدیقی